Det står en äkta Tyrannosaurus Rex i foajen till investmentbanken Saxo Bank huvudkontor utanför Köpenhamn, och om du tar några steg till passerar du Jackie Ickx svarta Lotus 76 från 1970-talet. Saxo Bank gör en vinst på nära 1 miljard SEK om året och har 1600 anställda. En mäklare har mycket hightech till sitt förfogande för att kunna följa marknaderna och ta sina positioner. Som småsparare kanske du inte kan skaffa dig en uppstoppad dinosaurie eller en Formel 1-bil till vardagsrummet men ett digitalt hjälpmedel som en bitcoin converter sek som mäklaren också använder är tillgänglig för en småsparare som spekulerar från hemdatorn.

Ett ödesdigert misstag

Under den så kallade ”subprimekrisen” 2008 gick den anrika fondkommissionär-firman Lehman Brothers i konkurs. Filmen ”The Big Short” (2015) ger en bild av människorna bakom de stora mediehändelserna. Några mäklare förutsåg vad som skulle ske, men det stora flertalet lekte följa John tills det var försent. Eftersom de stora rating instituten rekommenderade köp av obligationerna, var det ingen som brydde sig om att studera deras sammansättning.

Finansvärlden på bio

I finansbranschen jobbar färgstarka människor som lämpar sig bra för adaption till den vita duken. Många minns säkert den skrupellösa Gordon Gecko i Wall Street (1987) eller Jordan Belfort i The Wolf och Wall Street (2013). Huvudpersonen tjänar gigantiskt med pengar som han sedan spenderar på lyxartiklar, rysk kaviar, eskortflickor och privata jaktplan men allt är långt ifrån frid och fröjd. Finansinspektionen och Skatteverket har fått upp spåren på de oskattade vinsterna och har befogenheter att stoppa oegentligheter.

En finansman är klädd i skräddarsydd kostym och bör ha 50 miljoner på banken innan han fyllt 30, samt en troféhustru som han aldrig hinner träffa, eftersom han jämt festar med sina finanskompisar. Uppgiften kommer från den norska serien Exit som slagit tittarrekord. Idén till serien fick producenten efter ett samtal han hade med några norska finansmän som öppenhjärtigt berättade om sin livsstil.